Tim Berners-Lee återuppfinner webben(?)

  • Författare
  • Meddelande
Användarvisningsbild

lrc

troubleshooter

  • Inlägg: 409
  • Blev medlem: 11 aug 2016, 21:38
  • Ort: Östersund

Tim Berners-Lee återuppfinner webben(?)

Inlägg30 sep 2018, 17:21

This just in: https://tech.slashdot.org/story/18/09/30/1122238/tim-berners-lee-announces-solid-an-open-source-project-which-would-aim-to-decentralize-the-web

Inte konstigt att något sådant kommer, med tanke på alla persondataskandaler som varit på sistone (den senaste nu i dagarna, med Facebooks "lilla" läcka på 50 miljoner konton). Frågan är om webbens grundare kan ge tillräcklig tyngd åt ett sådant här initiativ för att få stånd ett paradigmskifte. Vad tror vi?
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 11199
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Tim Berners-Lee återuppfinner webben(?)

Inlägg30 sep 2018, 19:40

Tja, varför inte. Lite oklart vad hans initiativ innebär, men känns inte orimligt om det ploppar upp alternativa vägar att "webba", med olika variationer av "sales-pitch" som säljer in de nya sätten.

Gissar att dark/deep web har sin egen sales pitch för de som gillar deras varaint, och/eller nätverket Tor.

Jag vet heller inte om "webben är sönder", den är vad den är och saker som finns går alltid nyttja, utnyttja och kapitalisera på.

Satt och läste en artikel om Everpedia, (en av) grundaren kommer från Jönköping så det var lite extra intressant. Det är en Wikipedia konkurrent/alternativ och deras nya grej är att koppla det till blockchain och "pengar" för att få ett hållbart ekosystem runt skrivandet och underhållandet av artiklarna.

Rent generellt så känns det som rimligt att anta att existrerande saker (teknologier/appar) förr eller senare blir omsprungna eller altarnativa vägar dyker upp som ser mer (eller mindre) intressanta ut.

Så, varför inte en "ny webb"? Tim är ju en person som borde kunna sälja in det. Känns som han har en del förtroendekapital att segla på.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 3 gäster