Ta ut högskoleexamen från Webbprogrammering

 • Författare
 • Meddelande
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11199
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Ta ut högskoleexamen från Webbprogrammering

Inlägg18 aug 2017, 13:32

För att klargöra vad som gäller när man vill ta ut en examen från programmet Webbprogrammering 120hp.

Jag tog en sväng förbi examenshandläggaren för att ta hjälp att klarlägga lite.

Normalfallet är att man går samtliga kurser på programmet och examensjobbet. Sedan är examen i hand.

I andra fall vill studenten ersätta kurser på programmet med andra, eller likvärdiga, kurser man gått och ta ut en examen. Det finns sådana möjligheter och det finns olika sätt att hantera det.


Generell högskoleexamen

Grundkravet är att högskoleexamen om 120hp kräver 60hp i ett ämne samt ett examensjobb om minst 7.5hp. Rent krasst kan man alltså ta ut en högskoleexamen med godtyckliga kurser från godtyckliga läraosäten, så länge man uppfyller grundkravet. Normalt tar man ut examen från samma högskola där man gjorde examensjobbet. Man kan kalla detta en "generell högskoleexamen".

Jag pratade med vår examenshandläggare och möjligheten med generell examen finns vid BTH. När du har klarat kursen examensjobbet som ingår i programmet (15hp) så kan du ta ut en examen om du har 120hp varav 60hp är i ämnet programvaruteknik.

Det är inte tydligt att denna möjlighet finns, du kan också stöta på folk som säger att möjligheten inte finns. Det kan finnas internt motstånd mot generell examina på ett lärosäte. Det finns också pågående ärenden som diskuterar hur saker skall fungera. Men, i dagsläget, vad examenshandläggaren säger så är det tydligt i de dokument som styr verksamheten att en generell examen kan ges på detta sätt.

Skillnaden i generell examen och en programexamen är benämningen.

Programexamen från programmet Webbprogrammering 120hp benämns:
Högskoleexamen med inriktning mot Programvaruteknik med specialisering Webbprogrammering


Generell högskoleexamen 120hp benämns:
Högskoleexamen med inriktning mot Programvaruteknik
Programexamen högskoleexamen

Normalt kräver en programexamen att du läst samtliga kurser inom programmet.

Om programmet innehåller valfria kurser kan examenshandläggaren göra en bedömning och godkänna att du kan välja kurser som du läst utanför programmet.

Om du har läst likvärdiga kurser kan du använda en process som heter tillgodoräknande. Du kan ansöka om att en kurs kan tillgodoräknas mot en annan likvärdig kurs som är obligatorisk i programmet. Någon på skolan fattar då ett formellt beslut efter en undersökning.

Du kan också komma överens med den som är programansvarit om att byta ut en kurs mot en annan och använda den inom ramen för din programexamen. Du behöver då ett papper på detta, papperet skall du använda när du ansöker om examen.

Här är det alltså upp till den som är programansvarige vad den vill tillåta inom ramen för programexamen och när det istället blir fråga om en generell examen.Övrigt

Generellt gäller att innehåll i kurser inte får överlappa varandra. Blandar man kurser från olika lärosäten öker den risken. Se till att du har någon att bolla med, någon som kan göra en grov bedömning.

Bifoga allt material med din ansökan om examen, ordning och reda så blir det mindre krångel.


Kan jag bolla med mos?

Japp, men gör först din hemläxa i form av ett google kalkylark. Sammanställ de kurser du gått, antal poäng och vilket ämne de är i. Notera om kursen ingår i programmet eller inte. För kurser utanför programmet fixar du en länk till kursplanen.

Sen kan jag ge dig tips om vad som är rimligt.

För en programexamen kommer jag normalt alltid kräva avklarade kurser ramverk1 och ramverk2. Annars finns alternativet generell examen.

Jag ser till att man kan tillgodoräkna sig samtliga kurser från kurspaketen in i en examen från programmet.
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11199
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Ta ut högskoleexamen från Webbprogrammering

Inlägg25 aug 2017, 13:42

Här är en mall som ni kan fylla i och använda som underlag för diskussion med programansvarige.
https://dbwebb.se/wip/distans#gid=33


Här är google excel som ni kan fylla i er status, främst i fliken kurslista.

Ta en kopia, gör den skrivbar och maila länken till programansvarig.
Fyll i dina poäng som du tagit.
Gör kommentar om du vill byta ut någon kurs, länka till kursplan.

Jag jobbar på att trippelkolla om vad som gäller mellan programspecifik examen och generell examen.
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11199
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Ta ut högskoleexamen från Webbprogrammering

Inlägg07 mar 2018, 17:42

När man vill dubbelkolla vad som gäller för att ta ut examen så vill man förhålla sig till högskoleförordningen och bilaga 2 som ger generella riktlinjer för vad som gäller.

Sedan går man vidare till den högskolan där man vill ta ut examen och läser deras lokala examensordning, se BTHs lokala examensordning

Man kan där hitta texter liknande denna:
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng,
varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom huvudområdet
programvaruteknik. Minst 30 hp ska ligga på G2-nivå i programvaruteknik.
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11199
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Ta ut högskoleexamen från Webbprogrammering

Inlägg03 mar 2020, 12:04

mos skrev:För en programexamen kommer jag normalt alltid kräva avklarade kurser ramverk1 och ramverk2. Annars finns alternativet generell examen.


Kursen ramver2 är numer utbytt mot jsramverk. Så "kravet" (mos minimi krav) för programexamen är att man klarat av ramverk1 + jsramverk.

Anledningen är att dessa är de två kurserna där vi kommer "längst" med de tekniker som utbildningen fokuserar på, jag är därmed inte speciellt bekväm med att byta bort dessa och fortfarande kalla det en programexamen. Någonstans måste jag lägga en hård gräns (från min egen sida).

Den som tar själva "beslutet" är den som hanterar själva examensärendet. De arbetar nornalt sett efter att samtliga kurser inom programmet skall vara avklarade. Det är standardförfarandet. De byten som jag eventuellt kan säga ja/nej till är rådgivande och inte beslutande - men ofta fungerar de.

Vill man byta bort matmod så går det oftast om man har en annan mattekurs i bagaget.

Vill man byta bort telecom/sysver så har jag som programansvarig inga tungt vägande skäl emot det, men man behöver presentera rimliga ersättare. Undvik gärna "ytterligare en programmeringskurs i godtyckligt programmeringsspråk", vi har tillräckligt av dessa i programmet så det är önskvärt att kurserna breddar dig och inte leder till "nu kan jag även programmeringsspråk A, B, C etc".

Vill man av någon anledning byta ut kurser i ettan, så föreslår jag sedvanligt förfarande om att ansöka om formellt tillgodoräknande av kurs via studentportalen. Det är ett formellt förfarande där man visar upp en kurs man gått och man vill tillgodoräkna den kursen direkt mot en annan likvärdig kurs. Någon, ofta studierektorn, gör då en ett till ett mappning av de båda kursplanerna till syfte, innehåll, mål, nivå, ämne, förkunskaper. Om tillgodoräknandet bifalls läggs det direkt in i Ladok. Här byter (tillgodoräknar) man alltså kurser, eller del av kurs, som motsvarar varandra till hög grad.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 8 gäster